Antologi om Industrikultur i Danmark 1850-1914

Bogens forsideI anledningen af Industrikulturens år 2007 er der udkommet en antologi med tekster om industrikultur i Danmark 1850-1914. Antologien, som er produceret af skoletjenesten, er beregnet til undervisning i gymnasiet og andre ungdomsuddannelser – men kan naturligvis også læses af andre med interesse for emnet.

Bidragene er primært skrevet af museumsfolk fra Arbejdermuseet, Teknisk Museum, Statens Museum for kunst og flere andre. Indholdsmæssigt spænder de fra industrisamfundets teknologi over arbejderbevægelsen og Septemberforliget til byplanlægning og billedkunst. Stilen er lettilgængelig med mange illustrationer.

To af forfatterne er fra Nationalmuseet. Den ene er Mette Boritz, Undervisnings- og aktivitetsenheden, som under titlen Hvad fatter gør… har skrevet om Edmund Daverkosen og Brede Klædefabrik. Med Daverkosen som omdrejningspunkt kommer Mette omkring de mange facetter af livet i Brede, mens den patriarkalske ledelsesstil var på sit højeste – og de konflikter der opstod, da arbejderne efterhånden insisterede på retten til at organisere sig i.

Desuden har undertegnede bidraget med artiklen Proletarerne kommer! Titlen hentyder til den frygt, som opkomsten af en ny, industriel arbejderklasse skabte blandt landets bedre borgere i 1800-tallets sidste halvdel. Men proletarerne fandt efterhånden sammen, organiserede sig og blev til en arbejderbevægelse i moderne forstand. Hermed forandrede man både sig selv og samfundet – i sådan en grad, at proletarerne i løbet af godt et halvt århundrede forandredes fra at være en trussel mod den offentlige orden til at være grundlaget for landets regering.

Antologien kan bestilles hos skoletjenesten. Den koster 50 kr. for et enkelt eksemplar og 300 kr. for et klassesæt.

1 Kommentar til “Antologi om Industrikultur i Danmark 1850-1914 ”


  1. 1 Medicdent 15. oktober 2015 kl. 06:21

    Kunne ikke ve6re mere enig: Hypen omkring apps er helt ude af prtoorpioner. For det ff8rste er Danish App Awards en vittighed. Hvorfor? Hvorne5r har man sidst stf8dt pe5 en epokegf8rende app, der har forandret ens liv? One app to rule them all? Det er se5 sje6ldent, at det faktisk aldrig er sket. I al fald for mig. Der findes et hav af apps, som alle minder om hinanden. Kreativiteten og originaliteten er flf8jet lige ud af vinduet, og det skal man hyldes for? Hvorfor overhovedet hylde app-magere? Er vi virkelig ne5et til det punkt, at alt og alle skal hyldes? En hyldest bf8r ge5 til de mennesker, der udme6rker sig ved at ve6re se6rlige og tf8r udrette det beme6rkelsesve6rdige. En app, eller dens skaber, er hverken se6rlig eller beme6rkelsesve6rdig. Deres 15 minutes of fame df8r hurtigere, end de tror. Wordfeud er et godt eksempel pe5 dette.Blot min mening 🙂 Det er rart at le6se et indle6g, som tf8r stritte imod denne app-elskende verden. Det er, i den forbindelse, rart at vide, at man ikke er alene 🙂

Efterlad en kommentar