Geo hva’ for en ware?

Der er mange smarte ord i omløb i IT-verdenen. Et af de nyeste er geoware. Det handler populært sagt om IT med stedsans. Vi kender det godt: fra GPS’er i bilen til Google Earths detaljerede luftfotos på PC er teknologier, som for blot få år siden var forbeholdt specialister og kostede spidsen af en jetjager, nu blevet alment tilgængelige.

Klaus Støttrup taler på GeowareD. 7. marts havde Innovation Lab arrangeret en konference om geoware i Århus. Mikkel Thelle og undertegnede fra Nyere Tid tog derover, for at få enfornemmelse af hvad geoware kan byde på som redskab for museal formidling. Konferencen bød på indlæg om lidt af hvert og noget lå ganske langt fra den museale virkelighed. Men interessant var det. Tættest på var to eksempler fra henholdsvis Interactive Spaces og Nationalmuseet. Det første er en prototype til formidling af kulturmiljøet i Struer v.h.a. mobiltelefoner. Det andet er et interaktivt rollespil – “Mulighedernes land” – som snart lanceres på Frilandsmuseet. Rollespillet benytter sig af GPS og mobiltelefoner til at dirigere spillerne rundt mellem udfordringerne blandt museets historiske bygninger. På billedet ses Klaus Støttrup, Nationalmuseets IT-enhed, fortælle om projektet.

Et andet oplæg handlede om såkaldte mashups  – hvilket er et smart ord for at blande relaterede data fra to forskellige kilder sammen i en tredje, netbaseret applikation. Et eksempel er findvej.dk, som henter kort fra Google og adresser fra Kort og Matrikelstyrelsen og blander dem sammen i en tredje applikation, som på den måde kan bruges til at slå enhver dansk adresse op på et kort.

Det er ikke selve funktionaliteten i findvej.dk, som er opsigtsvækkende – andre, som f.eks. Krak, har længe tilbudt noget tilsvarende. Det interessante er, at mens det tidligere krævede meget store summer i både programmørtimer og licens for brug af digitale kort, så kan man med mashups nu præsentere sine geografisk relaterede data på nettet nemt og billigt. Efter sigende kræver det blot en smule indsigt i javascript. For museer, som jo ofte har informationer som det kan være relevante at præsentere for publikum på et kort, må det da være en lovende nyhed.

2 Kommentarer til “Geo hva’ for en ware? ”


  1. 1 Mikkel Thelle 12. marts 2007 kl. 23:36

    Det var dog en inciterende beskrivelse – Det er lidt interessant, hvordan dette felt udvikler sig – til en parallel geografi ved siden af den fysiske, eller bare Big Brother… et andet interessant indlæg var fra MIT Senseabe City Lab, der sporede bevægelser i storbyen (i dette tilfælde Rom) via mobil aktivitet. Bevægelsesbillederne kan f.eks. fortælle dig, hvor der er trafikprop, eller om din klub har vundet kampen på stadion.

  2. 2 Lars Kjølhede Christensen 15. marts 2007 kl. 12:59

    En eftertanke: uanset hvor indbyrdes uenige de er, så er et fælles træk ved næsten alle teorier om globalisering og sen-modernitet en enighed om det fysiske steds formindskede betydning. Alligevel ser vi altså en eksplotion i redskaber til at holde styr på stedet. Spøjst…..

Efterlad en kommentar