Et museum der gør en forskel

The Big Picture Refleksions on war Atombombe

Alt for ofte lykkes det ikke museerne at løfte deres materiale op over en nostalgisk tilbageskuen til en fortid, der ikke er mere. Alt for sjældent går man fra en udstilling med en ændret forståelse af sin egen nutid og endnu sjældnere er det, at en udstilling formår at ramme sit publikum i hjertekulen ved at insistere på at diskutere eksistentielle alment menneskelige temaer. Men på Imperial War Museum North lykkes alle tre dele.
Museets permanente udstilling er et eksempel på et meget vellykket samarbejde mellem arkitekt, multimedieeksperter og museumsfolk. I det små er det bl.a. overordentligt inspirerende at opleve, hvordan simple hands-on-elementer i udstillingen formår at formidle dybsindige pointer helt uden brug af ord. Et eksempel er en stor magnettavle, hvor en reproduktion af en propaganda-plakat for det forenede britiske imperium er skåret op som et puslespil. Børn og barnlige sjæle kan nu prøve at samle brikkerne i det fallerede imperium til en helhed igen. Nerven i et museum er en god samling, og genstandene i udstillingen er gode. I et skyttegravshelvede under 1. verdenskrig efterlod en ukendt soldat en tør kiks, hvor han havde skrevet sin egen endnu tørrere kommentar til det krigshelvede, han var blevet kommanderet ud i: “Your country needs you – this is how they feed you”. Udstillingens mest avancerede og spektakulære indslag er The Big Picture (selv titlen er velvalgt pgr.a. sin dobbelttydighed). Hver time indhylles udstillingen i mørke og de mange udstillingsflader danner tilsammen et enormt lærred. I 15 minutter afspilles et lyd- og diasshow, hvis temaer varierer i løbet af dagen. Fælles for dem alle er spørgsmålet: “Why war?” I det supplerende udstillingskatalog giver museet sit eget bud på en universel forklaring på et kompliceret og historisk upræcist spørgsmål: “Peace is the absence of war. You have to actively promote peace to avoid war.” – sådan! Mere samfundsrelevant kan det vel ikke gøres?
Der er ingen tvivl om, at det har været dyrt at etablere museet. Bygningen er tegnet til formålet af Daniel Libeskind i 1997 og opført i perioden 2000-2002. Men investeringen har forøget Nordenglands kulturelle kapital så betragteligt, at museet, efter min mening, alene af den grund gør en forskel.

0 Kommentarer til “Et museum der gør en forskel ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar