Tranquebar: ambassader og baller

Den store sal i guvernørboligenLige nu er rummet, som engang udgjorde guvernør-boligens store sal, fyldt med murbrokker og stillads. Når man står i det og ser sig omkring, kan det være svært at forestille sig fordums pragt. Men rummet var engang det fineste i kolonien. I 1833 beskrev guvernøren Konrad Emil Mouriers søster Adéle Mourier, hvordan denne sal hvert år dannede rammen om et besøg af rajahen af Tanjores minister, som med pomp og pragt afleverede et brev. Besøget understregede venskabet mellem rajahen og danskerne, der havde lejet Tranquebar og omegn af rajahen.

Da ministeren ankom, var hele den lokale regering med guvernøren i centrum sat på række i salen omgivet af tolke. Brevet, der befandt sig i en guldpose, blev ledsaget af 50 indiske soldater og af ministeren, som blev transporteret i bærestol, en transportform, der var forbundet med stor symbolsk status. Et billede af en lignende procession kan du se på Victoria and Albert Museums hjemmeside. Der blev både blæst i trompet og slået på tromme ved ankomsten. Ministeren blev modtaget i salen, hvor brevet blev læst højt. Derefter overrakte han gaver i form af sjaler til embedsmændene, hvorpå ceremonien var forbi. Således var denne sal et sted, hvor danskerne tog indiske ceremonier til sig og dermed anerkendte Tanjore som en ligeværdig eller overordnet magt. At rajahen så på dette tidspunkt for længst af det britiske kolonistyre var blevet reduceret til en symbolsk hersker uden reel magt, er en anden historie.

Guvernørboligens store sal var også et vigtigt centrum for den lille danske koloni på 200-300 mennesker. Det var her, den danske konge var repræsenteret i guvernørens person, og det var her, der blev holdt baller på kongens og dronningens fødselsdage og ved andre særlige lejligheder. Adéle Mourier beskriver et bal i andledning af guvernør Mouriers søns dåb; faderen syntes trods sønnens sygdom ikke at ballet kunne aflyses – på grund af hans forpligtelse som guvernør. Ved ballet deltog alle de fornemste danskere i kolonien samt repræsentanter for det franske kolonistyre i nabobyen Karikal.

Rummet var således både i forhold til indere og danskere det symbolske centrum for hele kolonien.

Adéle Mouriers breve findes på Rigsarkivet i København.

0 Kommentarer til “Tranquebar: ambassader og baller ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar