København 1900: historien om Rådhuspladsen

Turistpostkort fra kunstico u.å.

Et København i voldsom vækst står foran en stærk modernisering, da byens centrale, offentlige plads, Rådhuspladsen, bliver bygget op omkring 1900. Emnet er omdrejningspunkt for mit Ph.d. -studie, som jeg påbegyndte den 1. februar. Projektets arbejdstitel er: København 1900: Offentlig kultur, teknologiske systemer og Den Gode By. Idéen er at undersøge, hvordan der omkring århundredeskiftet voksede en ny bydel frem omkring Rådhuspladsen – et sted tæt pakket med forskellige mennesker og hvor alle mulige aktiviteter udspillede sig. Mange forskellige intentioner var på spil, som tilsammen skabte en særlig, offentlig kultur. Jeg vil især fokusere på processen frem til dannelsen af kvarteret og på forholdet mellem byens teknologi, den offentlige praksis og de forestillinger om den gode by, der blev knyttet til netop dette område.
Ph.d. – projektet er støttet af Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation, og det udføres i et samarbejde mellem Danmarks Nyere Tid, og SAXO – instituttet, Københavns Universitet, Amager.

6 Kommentarer til “København 1900: historien om Rådhuspladsen ”


 1. 1 Edith Marie Rosenmeier 5. marts 2010 kl. 15:22

  Kære Mikkel.
  Kender du til den nye film om opførelsen af Københavns Rådhus, som er lavet af Nils Vest og som får biografpremiere i foråret 2010. Den handler om opførelsen af Københavns Rådhus og arkitekturen bag
  bygningen. Det skulle være spændende at se hvordan de fysiske rammer for kommunens offentlige liv er tænkt og hvordan pladsen foran er tænkt med ind i byggeriet. Link til omtale af filmen er her
  http://www.vestfilm.dk/raadhuset/filmen.html
  Jeg kunne tænke mig at høre om, hvordan det offentlige liv udspillede sig på pladsen. Hvordan var fx tilgængeligheden for pladsen for københavnere? Var der bænke? Foregik der aktiviteter som københavnere kunne være med i fra starten som fx Hopenhagen i december 2009, hvor københavnere og andre kunne komme indenfor og høre om klimavenlige tiltag i København. Hvordan kom Den Gode By til udtryk på Rådhuspladsen? Som i dag når der muligt at falde ind til mange slags aktiviteter som Eid- fest og konkurrence om Danmarks bedste brød og kage eller som dengang i gamle dage, når provinsboere lod sig fotografere på Rådhuspladsen på besøg i København? Gav Rådhuspladsen rammer for Den Gode By? Gav den byens borgere energi fx ved at være markedsplads , når københavnerfruer gik på indkøb med følge af tjenestepiger og fik lejlighed til at konversere med andre af byens fruer. Kom den særlige offentlige kultur til udtryk ved, at pladsen kunne fyldes alene på grund af, at der var så mange folk i København, som kunne indtage pladsen og gøre byen levende. Hvordan indgik Rådhuspladsen i den nye kvartersdannelse? blev tanker om hvordan den kunne bruges kommunikeret ud under planlægningen af den nye bydel?

 2. 2 Mikkel Thelle 6. marts 2010 kl. 17:03

  Hej Edith Marie

  Dine spørgsmål er klart relevante for pladsens og rådhusets funktioner og effekt i byrmmet og jeg tror også, jeg kommer til at kigge på flere af de aspekter du er inde på.

  Meget interessant med filmen – det glæder jeg mig til

 3. 3 Edith Marie Rosenmeier 13. juni 2010 kl. 22:31

  Kære Mikkel.
  Så bliver Nils Vest´s film vist i næste uge i Grand i København, hvor filmen har premiere. Se mere på http://www.vestfilm.dk
  Nils Vest udgiver senere filmen på DVD. Læs også mere om det på http://www.vestfilm.dk
  Jeg skriver også det her på bloggen, men lige nu til dig.
  Titlen er blevet “Et rådhus til alvor og fest”. Filmen handler om bygningen af rådhuset, om vandet i undergrunden, som kan trænge op nedefra, om rum i bygningen, om detaljer som udsmykker bygningsværket og om arkitektens liv og gennemførslen af byggeprojektet.
  Se http://www.grandteatret.dk/film/filminfo/?filmid=86000
  Hilsen
  Edith Marie

 4. 4 Mikkel Thelle 14. juni 2010 kl. 12:55

  Hej Edit Marie

  tak – jeg fik tiltusket mig nogle billetter og lgæder mig til at se hvad han kan få ud af det – jeg skal se om jeg ikke kan lægge en omtale ud til brug for andre.

  Mikkel

 5. 5 Torben Doose 10. oktober 2011 kl. 14:15

  Hvad i alverden skete der med det gamle Industrihus og HVORFOR pokker blev det revet ned?

 6. 6 Rådhuspladsen 18. september 2013 kl. 15:41

  Rådhuspladsen har ihvertfald været igennem en større ombygning på det seneste. I kan se nogle billeder nede fra Rådhuspladsen her: http://www.youtube.com/watch?v=kDSjKejACQI

Efterlad en kommentar