Au pair-piger i billeder og myter

Mens jeg interviewer au pair-piger i indsamlingen af data om “Au pair-piger i dag i Danmark” indsamler jeg løbende fotos. Nationalmuseet ønsker billeder af au pair-pigers dagligdag. Indsamlingen har også en historiske dimension, så jeg spørger fx au pair-pigerne, om der er taget fotos af dem i den tid, de har arbejdet som au pair-piger og om museet må låne billederne til kopiering. Indtil videre er der flere fotos af au pair-piger, når de holder fri end af au pair-piger på arbejde i hjemmet med fx rengøring og pasning af børn i værtsfamilierne. På familiebesøg i påskenEt godt eksempel er billedet her af en au pair-pige fra Ukraine, som var au pair sidste år i hovedstadsområdet. Her er den unge kvinde på familiebesøg i påsken 2009 hos familie, som bor i Danmark. Hun lagde mærke til mærke til, hvordan hjemmet var pyntet op til påske i gule farver. En tradition hun ikke havde mødt før.

Mens jeg beskæftiger mig med det virkelige liv i indsamlingen af interviews, ser jeg billeder og forestillinger, som gengiver myter om au pair-piger fx Askepotmyten.

En weekend i februar viste TV2 f.eks. en amerikansk spillefilm fra 2001: Au – Pair II – The Fairy Tale Continues se http://www.tvguide.dk/programmer/TV2/2010-02-27/14:35/AuPair-eventyretforts%C3%A6tter  i dansk oversættelse fra i år. Her fremstilles ”au pair-eventyret” som en Askepot-historie: En ung pige fra små kår i Los Angeles bliver au pair-pige hos en rig enkemand med to børn i Europa. De forelsker sig og bliver gift. Undervejs er der naturligvis forviklinger og især den rige overklasses refleksioner om, hvordan piger fra underklassen markerer et socialt statusskift ved f.eks. at ønske store bryllupper, bliver blotlagt. Men selvfølgelig vinder au pair-pigens og børnenes varme forhold over kulturforskelle og fordomme. Filmens postulat er, at arbejdet som au pair-pige kan ændre pigens sociale status og fremme social mobilitet. Men kan arbejdet som au pair-pige virkelig være med til at ændre pigers liv, som det sker for Askepot? Er det langt fra virkeligheden eller? Det er et forhold som data fra det virkelige liv vil være med til at belyse og bekræfte og/eller afkræfte myter  om livet som au pair-piger.

På museet vil vi derfor gerne indsamle dokumentation om det virkelige liv, som vi kan sammenligne med vores tanker om au pair – pigearbejdet og au pair-pigens liv før og efter opholdet som au pair i Danmark. Ud over billeder fra hverdagen i værtsfamilierne og i fritiden efterspørger vi derfor også fx billeder fra hjemlandet og fra tiden efter au pair-forholdet i Danmark. Billederne er led i indsamling af fotos af arbejdsliv og hverdagsliv til museets samlinger. Fotoerne kan være med til at dokumentere ændrede forhold i au pair-pigernes liv før og efter opholdet som au pair i dag i Danmark.

Naturligvis vil au pair-pigerne gerne kende til den undersøgelse, de indgår i. Der er derfor udarbejdet et papir “About the survey” om indsamlingen af data for “Au pair-piger i dag i Danmark” på Nationalmuseet, Danmarks Nyere Tid, som au pair-pigerne kan få. Læsere af bloggen er velkomne til at rekvirere papiret på email: Edith.Marie.Rosenmeier@natmus.dk 

Interviewarbejdet er ikke færdig og indsamling af fotos og genstande er kun lige gået i gang. Når materialet er indsamlet, kan det bearbejdes. Resultater vil blive sammenlignet med andre forskeres undersøgelsesresultater inden for au pair-feltet som arbejdsliv og migration som fx af Helle Stenum, Ålborg Universitet http://vbn.aau.dk/research/stenum_helle(2865299)%7Cactivities

3 Kommentarer til “Au pair-piger i billeder og myter ”


 1. 1 Hanne 17. marts 2010 kl. 17:24

  Man mangler lige lidt forusætninger for at kunne vurdere indlægget, altså noget med: hvor mange aupair er der i DK? hvor kommer de fra? hvor tager de hen bagefter? ved man hvor mange der bliver her? Alt det er jo af inter.esse hvis man skal vurdere au-pair ordningens relevans

 2. 2 Edith Marie Rosenmeier 18. marts 2010 kl. 08:41

  Kære Hanne.
  Tak for din kommentar. Det er meget interessante spørgsmål, som jeg vil tage hånd om i et nyt indlæg.
  Mange hilsener Edith Marie

 3. 3 GalmIllilla-online 26. marts 2010 kl. 12:24

  Tak for en interessant blog

Efterlad en kommentar