Danske museumsfyrskibe

Fyrskib XXINår man har et museumsfyrskib, og andre har noget tilsvarende, er det vel meget naturligt, at se på hvordan de andre gør. Det var nogenlunde filosofien bag, at jeg her op til påske drog til Jylland. Der ligger nemlig Fyrskib No. XXI i Ebeltoft i tilknytning til Fregatten Jylland, og Motorfyrskib No. 1 i Esbjerg.

Fregatten set fra fyrskibetFyrskibet i Ebeltoft anvendes dels til overnatning for museets og værftets gæster, dels anvendes dækket om sommeren til Café og selskabsarrangementer. Det fremvises ikke i den forstand som museumsskib. Det praktiske vedligehold varetager museet selv, hvilket jo heller ikke er så vanskeligt, når man har eget skibsværft. Dog bliver det engang imellem tilsidesat, fordi arbejdet med Fregatten bliver prioriteret højere.

Horns Rev FyrskibFyrskibet i Esbjerg ejes af en fond stiftet af lokale erhvervsfolk, alene med det formål at have fyrskibet liggende som museumsskib i Esbjerg. Selve det praktiske vedligehold varetages af foreningen Fyrskibets Venner. De aktive medlemmer af foreningen er i høj grad tidligere søfolk, som godt kan lide at pusle med mekanik og gamle ting.

Fyrskipperen ordner papirerSet med museumsbrillerne på har de løst opgaven flot. Skibet fremstår velholdt, alt det mekaniske fungerer, og der er ydet en stor indsats for, at det skal præsentere sig godt og pædagogisk som museum. Der er eksempelvis opstillet livagtige og uniformerede figurer flere steder på skibet.

Maskinrummet er tiptopVi overvejer for tiden, om vi skal forsøge at etablere et skibslaug, der kan være med til at drive og vedligeholde Gedser Rev. Hvis det ad åre kunne føre til, at vores fyrskib præsenterede sig lige så godt som Motorfyrskib No. 1 i Esbjerg, så ville meget være nået.

4 Kommentarer til “Danske museumsfyrskibe ”


 1. 1 Edith Marie Rosenmeier 14. april 2010 kl. 16:49

  Som messinget dog skinner og så probert vedligeholdt fyrskibene er af mennesker omkring skibene. Flotte billeder som ansporer til at besøge fyrskibene i Ebeltoft og Esbjerg. På Islands Brygge tales der stadig om Fregatten Jyllands besøg på Bryggen og der er historiske postkort med motiv i Fregatten Jylland og Langebro. Spændende hvordan det vil gå med Nationalmuseets fyrskib Gedser Rev og dine ideer om skibslaug.

 2. 2 Edith Marie Rosenmeier 19. april 2010 kl. 14:57

  Kære Niels.
  Godt nyt.
  I dag er Nationalmuseets årsrapport 209 udkommet og tilgængelig på Nationalmuseets hjemmeside på følgende lik

  http://www.nationalmuseet.dk/graphics/driftadm/rapporter/

 3. 3 Edith Marie Rosenmeier 20. april 2010 kl. 08:15

  Hej igen.
  Årsrapporten fortæller om arbejdet med fyrskibene og ønsker for de kommende år.

 4. 4 Thomas Björnbråten 21. april 2010 kl. 09:36

  Fina bilder.

Efterlad en kommentar