COP15: komplet politidragt på museum

Politiets uniform-udstyrBrynje, bælte og benskinner – skinner, støvler, strømper – heldragt, håndjern, handsker, hjelm og … HURRA – Nationalmuseet har netop fået en komplet heldragt som politiet brugte under det nyligt overståede klimatopmøde, COP15. I morges befandt jeg mig i en kæmpe lagerhal lidt udenfor København. I forbindelse med Nationalmuseets indsamling fra COP15, var jeg ude for at modtage politiets gavmilde donation til museet – en komplet politi-heldragt. I lagerhallen hang skjorter, jakker og bukser på lange rækker – alle farver var et miks af den karakteristiske lyseblå og mørkeblå farve, som vi alle kender politiet i. I nogle store bure lå stabler af hjelme, brynjer og benbeskyttere – alle klar til at blive repareret efter flittig brug. Vi husker nok alle de timelange dækninger af Obamas ankomst til et sneklædt og iskoldt København samt billeder af mere eller mindre skuffede klimaforhandlere og NGO’ere. Men også politiet var parate, de var hentet til København fra nær og fjern og klar til at gribe ind om nødvendigt. Jeg mødte selv nogle unge politimænd fra Fyn. De var hentet ind til lejligheden og stod og virkede kæmpestore i deres komplette heldragt ude foran Bella Centeret. På trods af termoundertøj, benskinner, brynje, store støvler og heldragt stod de og frøs i aftenkulden, mens repræsentanter fra hele verden forsøgte at forhandle en klimaaftale hjem. Lige nu virker vinterens bidende kulde og sneklædte landskaber langt væk – ligeså COP15 – men netop nu har Nationalmuseet fået endnu en værdifuld genstand, der for fremtiden kan minde os om det hidtil største topmøde på dansk jord.

8 Kommentarer til “COP15: komplet politidragt på museum ”


 1. 1 Edith Marie Rosenmeier 15. april 2010 kl. 13:59

  Hej Nathalia. Det er interessant at læse om dine betragtninger over topmødet og dine hjemtagelser af politbetjentuniformer til Nationalmuseet. Det får mig til at spørge om du også tager liggeunderlag hjem som dem, der blev skaffet frem af politiet om søndagen på COP-mødet for at det ikke skulle være for koldt for de som blev tilbageholdt og skulle sidde på jorden.

 2. 2 Nathalia Brichet 15. april 2010 kl. 22:41

  Hej Edith, tusind tak for dine positive kommentarer og forslag. Og ja, vi har indsamlet et liggeunderlag, som blev brugt i forbindelse med anholdelserne – de såkaldte ‘fut-togs’-anholdelser. Som en slags håndjern brugte politiet også plastic strips ved anholdelserne – dem har vi også fået nogle af. Generelt har indsamlingen i forbindelse med COP15 været utrolig sjov og interessant at lave; alle de folk, vi har været i kontakt med, har været utrolig hjælpsomme – en ren fornøjelse! Vi glæder os til at arbejde videre med genstande og historier fra denne vigtige og store begivenhed. Mange venlige hilsner, Nathalia

 3. 3 Edith Marie Rosenmeier 19. april 2010 kl. 15:05

  Fint. Håber I og kommer ind på fortællinger om kulden under topmødet og betydningen for gæster fx når de frøs under ventetiderne på Metrostationer og foran Bella Centeret og det modsatte når de søgte varmen i Hopenhagens informationshuse på Rådhuspladsen.
  Godt I får informationer fra folk, glæder mig til at læse om COP15s historie og måske se billeder af indsamlede genstande på webudstillinger.
  Hilsen
  Edith Marie

 4. 4 Nathalia Brichet 19. april 2010 kl. 21:07

  Kære Edith, det kan du tro vi gør – vi har bl.a. allieret os med en håndfuld forskere fra Københavns Universitet, som alle har skrevet små historier om deres oplevelser med COP15. En af dem har skrevet om kulden og den lange knap så festlige travetur hjem fra Bella Centeret efter den store demonstration. Disse fortællinger er en del af indsamlingen og vil formodentlig blive brugt i kommende udstillinger. Mange venlige hilsner, Nathalia

 5. 5 Edith Marie Rosenmeier 20. april 2010 kl. 08:12

  Kære Nathalia.
  Tak. Jeg går ud fra det er kvalitative interviews. Er de mundtlige eller har I spørgelister? Måske kunne du lægge en spørgeliste ud på hjemmesiden? Også gerne på engelsk. Hvordan med interviews af frivillige i Hopenhagen på Københavns Rådhusplads? De frivillige heraf flere udlændinge var organiseret af Copenhagen Volunteers http://www.cphvolts.dk/ og Golden Days http://www.visitcopenhagen.com/content/tourist/what_to_see_and_do/events/event_calendar/major_event_-_information?EventID=325&EventName=Golden Days
  Mange gæster søgte til de varme huse i kulden.

 6. 6 Nathalia Brichet 20. april 2010 kl. 22:40

  Kære Edith, egentlig er det mest feltnoter skrevet på en formidlende facon. Hele indsamlingen og samarbejdet med forskerne fra Københavns Universitet er baseret på frivillighed, så det har været op til de forskellige forskere selv at vælge metoder, emner og skrivestil. Atter tak for din interesse, Nathalia

 7. 7 Edith Marie Rosenmeier 21. april 2010 kl. 07:12

  Kære Nathalia.
  Det er interessant at høre, både om hvordan projektet er baseret på frivillighed og hvordan forskere som informanter selv kunne vælge teori og metode.
  Tak for dine svar og redegørelse.
  Edith

 8. 8 Casper 26. marts 2011 kl. 00:05

  Hej Nathalia,

  Jeg ved ikke om det på nogen måde har interesse, men jeg ved, at der er en skotsk whiskybutik i Edinburgh ved navn Royal Mile Whiskies, som har en whisky der er lavet i forbindelse med COP15 i 2009, og som blev givet til mange af de medvirkende politikere (ifølge butikken selv):

  http://www.royalmilewhiskies.com/product.asp?pf_id=1000000000418

  De skriver også, at der er brugt genbrugspapir og genbrugsglas til den.

  Nå, jeg håber det kan bruges.

  Med venlig hilsen
  Casper

Efterlad en kommentar