Moderne legetøj – Gameboy

Gameboys og gameboyspil. Foto: Wibeke Haldrup, Nationalmuseet.

To Nintendo gameboys med tilhørende spil og manualer, skal indgå i Danmarks Nyere Tids samling af legetøj. Den ene er en Gameboy Colour, den anden en Gameboy Advance. Spillene er henholdsvis et Star Wars-spil og et Pokemon-spil.
I udstillingen Danmarkshistorier 1660-2000 har det helt moderne legetøj fundet vej til montrerne. Her viser vi netop konceptlegetøj som Star Wars og Pokemon, som begge er udsprunget af moderne merchandise.
I 1999 havde George Lucas’ film Star Wars – episode I premiere i Danmark. Legetøjsfirmaet Lego købte rettighederne til at producere Star Wars-lego, isfabrikken Frisko lancerede en Star Wars-is og i morgenmadsproduktet Kellogs Frosties lå figurer fra filmen. Også tøj, tasker, computerspil og alskens slik, der havde tilknytning til filmen, kunne købes.
Pokemon-universet er det første, der blev skabt helt og aldeles som konceptuelt legetøj: samlemapper, plasticfigurer, elektroniske spil, film og kortspil blev lanceret samtidig. Da 10-årige Phillip i 2001 forærede os sine pokemon-kort, fortalte han blandt andet: ”Det var sjovt at samle på, fordi alle havde dem”.
Da vi i 2000 og 2001 indsamlede 7-årige Olivers Star Wars-legetøj og Phillips pokemon-kort, ønskede ingen af dem naturligvis at tilbyde os deres noget kostbare gameboys og gameboyspil. Nu, 10 år efter, er det imidlertid lykkedes at få begge dele til samlingen efter et tilbud fra 17-årige Bjarke.
Når vi museumsansatte diskuterer indsamlingspolitik, skelner vi mellem aktiv og passiv indsamling. Passiv indsamling bliver tit betragtet som en rigtig dårlig idé. De 2 gameboys med tilhørende spil er indsamlet som passiv indsamling, da det er noget, vi har fået tilbudt uden selv at være opsøgende. Men helt passivt har vi altså ikke forholdt os. Et mere passende udtryk i det her tilfælde ville være en reflekteret passiv indsamling, med udgangspunkt i en tidligere aktiv indsats.

Pokemon merchandise. Foto: Peter Danstrøm, Nationalmuseet.

9 Kommentarer til “Moderne legetøj – Gameboy ”


 1. 1 Edith Marie Rosenmeier 22. april 2010 kl. 10:35

  Kære Wibeke.
  Flotte billeder af spillekonsoller og alt det merchandise som hørte til koncepterne Gameboy og Pokemon. Sikken aktivitet fra Nationalmuseet for at få de gamle spil ind i samlingerne før det første konceptlegetøj forsvinder fra teenagerdrengenes værelser. Hvordan så med Nitendo Wii?
  Hilsen
  Edith Marie

 2. 2 Wibeke Haldrup 22. april 2010 kl. 11:18

  Kære Edith Marie,
  Wii’en er jo blevet en stor succes. Det sjoveste er, at den også har fat i de ældre generationer, som spiller bowling eller golf på den. En Wii kan derfor ligesåvel rubriceres under saggruppen D.28.o (fritid – spil) som under D.28.p (leg).Se det synes jeg er en interessant udvikling!

 3. 3 Edith Marie Rosenmeier 23. april 2010 kl. 02:53

  Hej Wibeke.
  Det har du helt ret i selv ældre spiller Wii på ældrecentre. Der er også en anden tendens i, at man kan bevæge sig, mens man spiller. Det lægger op til at flere generationer er fælles om spillet. Så er det måske en helt tredje rubricering, Wii´en skal have i sagsregistreringssystemet. Det ville museumsinspektør Annette Vasstrøm måske kunne sige noget om ud fra sit forskningsprojekt “At sætte verden i system Den “grønne” registrant – baggrund, tilblivelse, kontext” http://blog.nyeretid.dk/2010/02/02/her-og-nu-nyt-museologisk-forskningsprojekt/

 4. 4 Wibeke Haldrup 23. april 2010 kl. 08:58

  Kære Edith Marie,
  Ja, der er mange muligheder i den saglige registrant. Alderdom er en mulighed, idræt en anden. Valg af saggruppe er en konstant udfordring, hver eneste gang vi registrerer. Men når vi registrerer, tager vi som hovedregel udgangspunkt i begrundelsen for at indsamle genstanden, så mon ikke også Wii’en i sidste ende ville ende under leg, ligesom en playstation ville gøre det? Eventuelt med henvisninger til andre saggrupper. – Og ja, denne problematik er et oplagt tema for refleksion i Annettes projekt!

 5. 5 Edith Marie Rosenmeier 25. april 2010 kl. 11:49

  Kære Wibeke.
  Tak for redegørelsen om begrundelse i at indsamle genstanden, når den registreres. Det lyder godt og grundigt, når der evt. kan komme henvisninger til andre saggrupper.
  Tak for svaret.
  Hilsen
  Edith Marie

 6. 6 Eurotoys 4. juni 2010 kl. 09:39

  Ja, det er da meget passende, at Gameboy får en plads i samlingen af legetøj

 7. 7 Wibeke Haldrup 4. juni 2010 kl. 11:21

  I en tid hvor den tekniske innovation går så hurtigt, som den gør, er det vigtigt også i særlig grad at tænke samtidsdokumentation ind i museernes indsamlingspolitik. Jeg er glad for at du bifalder denne indsamling 🙂

 8. 8 Emmasverden legetøj 1. februar 2011 kl. 19:31

  Der er meget der skal sætte pris på, jeg mener at Amiga 500 også skal være en fast del af vore museum genstande, det er en del af vores ungdom, og udviklingen er vigtigt at bevare. 😉

 9. 9 legetøj 17. marts 2011 kl. 14:39

  fin artikel om legetøj – legetøj har jo også sin helt egen historie

Efterlad en kommentar