Hvad laver au pair-piger på de mange fridage?

Au pair-pige fra Ukraine på påskeferie i Amsterdam, 2010.

I Danmark har vi en del helligdage om foråret og i forsommeren. Nogle, som påske og pinse, deler vi med mange andre folk i verden. Andre som St. Bededag er mere ukendte. Det er også kun i Danmark, at St. Bededag er en helligdag og fridag. Vi har også, som andre lande, nationale fridage og fejrer Danmarks grundlov 5. juni, hvor vi har fri, når grundlovsdagen som i år da ikke lige falder på en lørdag.
Hvad laver au pair-pigerne så på de mange fridage? Hvordan tilbringer de helligdagene? Følger de det gamle ordsprog “Skik følge eller land fly” eller holder de helligdagene som hjemme? F.eks: fejrer au pair-piger fra Filippinerne påske som de gør hjemme – med katolske skikke? Fejrer de påsken sammen med veninderne, som også er au pairs? Tager de på udflugt? Hvordan med St. Bededag? Er au pair-pigerne på ferie med værtsfamilierne eller tager de en afslapningsdag i hjemmet, hvor de måske læser lektier til sprogskolen?

Som au pair-pige er du ansat i en familiær stilling. Har au pair-pigen så også fri i praksis? Småbørn skal jo passes, uanset om det er hverdag eller helligdag. Hvordan er praksis ude i hjemmene hos værtsfamilierne?
Det er nogle af de spørgsmål som indsamlingen af data om at være au pair-pige i dag i Danmark gerne skulle give svar på. Indtil nu kan vi fortælle, at au pair-pigerne på mange måder opfører sig som andre unge kvinder, som har fri. De besøger deres egen familie, hvis denne også er i Danmark, og de får også tilbud om at komme med værtsfamilierne på ferie. Au pair-pigerne tager også selv på ferie og de tager sammen med andre au pair-piger på udflugter. Au pair-pigerne kommer også i foreninger, hvor helligdage fejres, som de er vant til hjemmefra.

Au pair-piger kan også gå til andre aktiviteter i ferien, som når BabylyanDenmark og Kirkernes Integrationstjeneste pinselørdag holder 13 års fødselsdag og inviterer au pair-piger til orienteringsmøde http://www.babaylan.dk/wp/index.php/invitation-for-au-pair-orientation-meeting-on-may-22/ for alle gamle og nye au pairs.  

Vi vil gerne høre om, hvad au pair-piger foretog sig St. Bededag i år og hvilke planer de har for Grundlovsdag? Skriv gerne dine kommentarer her på bloggen.

Svar på de mange spørgsmål vil også være med til at kvalificere debatten, som kører i medierne. Der skal viden til om dagligdag og festdag for at kunne komme med udsagn om, hvordan au pair-pigerne har det i deres arbejde som au pairs i dag i værtsfamilierne. Se f.eks. debat i den trykte presse   http://politiken.dk/debat/article971575.ece om forhold for au pair-piger i Danmark.

Danmarks Nyere Tid, Nationalmuseet vil med sin indsamling af data og billeder fra au pair-piger i dag i Danmark være med til at fremskaffe oplysninger om au pair-ordningen i praksis og de unge kvinders arbejde og liv i dag i Danmark.

4 Kommentarer til “Hvad laver au pair-piger på de mange fridage? ”


 1. 1 Galyna Bila 26. maj 2010 kl. 20:28

  Jeg kan desvære ikke huske hvad jeg gjørde i Bededag sidste år (jeg tror jeg var sammen med min familie i Frederiksværk, og det var en alminelig dag), men jek kan nok skrive om 2008, da jeg lige kom til Denmark.

  Jeg og min væretsfamilie gik tur på Voldene og spiste varme hveder bag efter. De fortalte mig om den dag, mens vi gik, så det var en traditional dag!

 2. 2 Brian 5. juni 2010 kl. 07:24

  Jeg har en fillipinsk kæreste, og jeg ved godt hvad Hun skal lave grundlovsdag
  Børne-Pasning 16:30 / 19:30

 3. 3 Edith Marie Rosenmeier 5. juni 2010 kl. 09:36

  Kære Brian!
  Tak for din kommentar.
  Hvordan så med resten af dagen og aftenen?
  Har din kæreste fri der?
  Skal I så lave noget sammen efter kl. 19.30?
  Måske ved du også om din filippinske kæreste skal fejre den filipinske grundlovsdag 12.juni 2010? Det kunne være interessant at høre.
  Mange hilsener
  Edith Marie

 4. 4 Kim Hansen 15. marts 2014 kl. 18:57

  Mange værtsfamilie siger, at au pair ikke har fri på helligdagene, ja egentlig heller ikke søndag, bare en ugentlig fridag hvad familien beslutter sig til f.eks. fredag. Det står ikke i au pair reglerne om helligdage, eller ikke i ferieloven eller grundloven, det står i overenskomster og ansættelseskontrakter for danskere, så når det ikke står i au pair kontrakten, kan familien så forlange, at au pair skal arbejde på alle dage, f.eks. langfredag, 1. og 2. juledag, 1. januar ?

  Ved du om familien skal oprette et CVR nummmer for at betale ATP, det siger nogen at de har gjort, men au pair kan først få pensionen når hun er ca 67 år og bor ikke mere i danmark og har ikke mere nemkonto til udbetaling, da au pair ikke har været i dk i måske over 35 år ?

  På forhånd tak
  Kim

Efterlad en kommentar