Drømmen om Europa

Undertiden får man som forsker hjælp fra mennesker omkring en til det, man går og beskæftiger sig med. Den anden dag fik jeg en bog til låns med tanker om jeg ville kigge i bogen til inspiration. 

Det var bogen “Drømmen om Europa” af Rune Eraker 2009 udgivet af Nobels Fredssenter på Forlaget Press. Rune Eraker er fra Norge. Bogen er en opfølger på forfatterens udstilling “Drømmen om Europa”. Forsidebilledet fanger. En hvid streg fortaber sig i horisonten. En fodbold, unge mænd på hver sin side af den optrukne linie og en række huse giver perspektiv til fotoet.

Det er en tankevækkende bog. Fotokunstneren Rune Eraker har taget fotos af unge mennesker kvinder og mænd som er fælles om drømmen om Europa. Drømmen virker ind på deres teenage- og ungdomsliv.  Motiverne er unge  er i bevægelse. Det er ungdom fra lande i Europa, nær Europa og lande, hvor have skal krydses for at nå Europa.   De unges kroppe og ansigtsudtryk viser længsel og skuffelse, når drømmen om Europa ikke kunne blive deres virkelighed. Det til  trods for, at de selv rykkede sig.

Rune Eraker er også forfatter. Rune Eraker fortæller om strømninger i tiden og om, hvordan politiske forhold giver synlige aftryk. Han ser øjeblikkene, fotograferer nuet og skriver om virkningerne. De unges følelser kommer frem samtidig med at personernes værdighed og integritet vises.       

Bogen og fotoerne er holdt i sort og hvidt.  En orange streg på forsidebilledet under fotoet og orange sider til start og slut giver kontrast til alt det sorte og hvide.   

Rune Eraker er samtidskunstner. Kunstneren åbner vores øjne op for, hvor megen indflydelse drømmen om Europa og drømmen om et bedre liv får betydning i hverdagen hos de unge. De arbejder aktivt til daglig for, hvordan drømmen kan realiseres. De er mobile. De flytter sig, og nogle af de unge får opfyldt deres ønsker, mens andre bliver flyttet tilbage. Fotokunstneren viser billeder med glade og skuffede unge.

Bogen bevæger og giver inspiration til au pairers drømme om Europa. Navnlig til at se på og forstå, hvor stor en del af ungdomslivet, der bruges på handlinger om at opfylde drømmen om Europa.  Både for unge som venter på at blive au pairer i Europa og for unge som er au pairer i Europa. Drømmen om Europa er intakt.

0 Kommentarer til “Drømmen om Europa ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar