Au pair og madlavning

Madlavning hører sig til i en børnefamilie. Eller gør det? for hvordan er det nu, der laves mad i børnefamilier i dag i Danmark? Foregår der kulturel udveksling inden for madlavning?

Au pairer bliver i høj grad ansat af værtsfamilier som er præget af urban livsstil. Hvordan foregår madlavning i praksis og hvordan deltager au pairen i tilberedning af måltider?  Hvordan kan værtsfamilie og au pair ideelt finde ud af at bruge hinanden, så værtsparret aflastes og au pairen deltager på lige fod i madlavningen?  

Det er nogle af de spørgsmål, som indsamlingen om au pair i dag i Danmark på Danmarks Nyere Tid på Nationalmuseet gerne skulle give flere informationer om. Madlavning et af de arbejdsområder, som falder ind under huslige pligter i au pair – kontrakten sammen med bl.a rengøring.

Måltiderne i børnefamilierne som au pairer er med til at forberede til daglig er morgenmad, frokost og middag. Mens morgenmad og middag oftest spises hjemme, er billedet mere varieret for frokost. Den indtages ude i daginstitutioner, på arbejdet og hjemme, da flere værtspar arbejder hjemmefra.

Au pairer serverer havregryn og andre morgenmadsprodukter, mælkeprukter, brød, kaffe og te, tilbereder frokost til at tage med brød, grønt, kød/fisk og laver dele af middagsmaden. Det kan være pasta, kartofler, grønt, kød og fisk. Dele af middagsmaden kan være købt helt eller delvis færdiglavet. Når au pairen er med, er det snarere med at gøre aftensmaden parat end lave den fra bunden af..   

Der kan være et eftermiddagsmåltid, som au pairer tilbereder og spiser sammen med større børn, som kommer hjem fra skole. Det kan være inspireret af, hvad au pairen godt kan lide som nudler og frugt.

Filpinske og asiatiske au pairer skal ofte vænne sig til den danske kost. Rå havregryn med mælk og rugbrød kan være svært at fordøje når den vante kost hovedsageligt er baseret på ris, nudler og fisk/kød. 

På billederne ses kokosmælk, auberginer og kylling, som retten blev lavet med under informationsmøde om au pair 22.05.10 ved Babaylan Denmark . Det er en traditionel filipinsk ret som blev serveret efter mødet til arrangørerne. 

Ligesåvel som værtspar lærer au pairer retter som spises i hjemmet bl.a. italienskinspirerede retter som lasagne, laver filippinske au pairer retter, de kender til hjemmefra som pancit – ret med filippinske nudler.

Der foregår en kulturel udveksling inden for madlavningen til måltiderne i de urbane børnefamilier. Morgenmad og frokost synes at være baseret på dansk madlavningskultur, som au pairen får indsigt i. Middagsretterne har tegn på  internationale signaler, som au pairer kender til alt efter hjemland og baggrund.

0 Kommentarer til “Au pair og madlavning ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar