Hvad er en ørk?

 

 

 

 

 

 

Når man står på hovedet i gamle protokoller og andet arkivmateriale, støder man tit på ord og begreber, der kan vække ens undren – og fantasi – til live. For hvad er egentlig en ørk? Har det noget at gøre med at orke? Eller at udføre det stykke håndarbejde, som kaldes orchis? Eller er det noget enhver bør eje, for ikke at blive ørkesløs?

Henvisningen til ”en udskaaren Ørk” fandt jeg i Dansk Folkemuseums første vejleder og i protokoller fra 1880’erne, hvor museets stifter, Bernhard Olsen, har nedfældet en oversigt over de genstande, som udgjorde grundstammen i museet.

Dansk Folkemuseum slog sine døre op i august 1885. Det var indrettet i 12 rum i Panoptikonbygningen på Vesterbrogade. Hovedparten af rummene var indrettet efter datidens mest moderne udstillingsprincip: interiør-princippet. Her kunne publikum besøge en sjællandsk bondestue, en bondestue fra Samsø, en skånsk bondes stue og en stue fra en rig købstadsgård i Aalborg. Mellem disse stuer var værelser, som rummede mange forskellige slags genstande, som belyste ”Fællesskabets og Hoveriets Tid”. Herinde fandtes også eksempler på ældre møbelkunst: kister, skabe, borde og stole fra renæssance og barok.

En af disse genstande  var ”En udskaaren Ørk” fra 1602. Ved at sammenligne de første protokoller med senere beskrivelser blev det imidlertid muligt at fastslå, at ”Ørken” var en udskåren kiste, som oprindelig hørte hjemme i Nordslesvig. Tillige med den slesvigske ”ørk” fandtes også to ”udskaarne Ørk” fra Vestjylland. En hurtig søgning i ”Ordbog over det danske sprog” viser da også, at en ”yrk” eller ”ørk” er en gammel betegnelse for en stor kiste.

Når ”ørken” fangede min opmærksomhed, skyldtes det også en senere tilføjelse i protokollen, med følgende ordlyd: ”Solgt forår 1936 for kr. 350,- til Ds. Kgl. Højheder Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid.” I museets første år var det ikke usædvanligt at bytte museumsgenstande til andre ting, eller at bortsælge genstande, for at få midler til køb af mere interessante ting. I tilfældet med den slesvigske ”ørk” kan dette skyldes ”ørk’ens” beskaffenhed, idet kisten ikke var komplet, men sammenstykket af forskellige dele, og dermed ikke så attråværdig for museet, dels måske en udvist interesse fra Kongehusets side. I 1936 var Gråsten Slot ved at blive indrettet som sommerbolig til det unge kronprinsepar, og her ville en kiste fra Slesvig formodentlig passe fint ind i møblementet.

Og så var der overvejelsen om det ”ørkesløse”. Ordet ”ørke” er beslægtet med det svenske ”yrke” som betyder erhverv eller arbejde. En ørkesløs person er altså en person uden arbejde – eller en person, som ikke orker (!) at arbejde. Ordbogen melder intet om, at ”ørk” og ”ørkesløs”  udspringer af samme stamme, men i kisten opbevares især linned og andre tekstiler, dvs. eksempler på kvindens arbejde, eller med andre ord hendes ”yrke” eller ”ørk”.

1 Kommentar til “Hvad er en ørk? ”


  1. 1 Cosmin 20. december 2015 kl. 23:52

    Callnig all cars, calling all cars, we’re ready to make a deal.

Efterlad en kommentar