“Spis Brød til” gælder også au pairer

Jeg deltager i dag 30.09.10 og i morgen 01.10.10 i en workshop om “Brød i Norden” arrangeret af NorSam. NorSams formand er seniorforsker Lykke L. Pedersen Nationalmuseet, Danmarks Nyere Tid.  

Workshoppen handler om “Nordisk Madkultur”. Brød en vigtig del af nordisk madlavningskultur. Vi skal høre om brød, smage brød og bage brød.

Mit indlæg hedder “Spis Brød til” og handler  handler om brød som kulturmøde.

”Spis brød til” en gammel sentens for danskere og et nyt udtryk for mange au pairer i dag i Danmark. Talemåden kan høres i familier ved måltider, hvor der lægges vægt på, at brød er supplement til hovedretten. Brødet strækker måltidet, så måltidets ernæringsværdi bliver tilpas. Brødet er ofte af fuldkorn, lyst eller mørkt. Alle kan blive mætte, når der er mulighed for at spise brød til maden. 

Brød spises også som den vigtigste del af et måltid i Danmark, for eksempel til frokost. Her er brødet oftest mørkt og af surdej. Au pairer møder hurtigt rugbrødet som en del af den danske madkultur. Værtspar har forventninger til, at det er nødvendigt at få rugbrød for at kunne leve sundt.

Ganske givet er vi i Norden opvokset med brød som en livsvigtig del af ernæringen. Men sådan er det ikke rundt om i verdenen. I Asien spises der ikke brød i den traditionelle asiatiske kost. Kulturmødet med rugbrød kan give ondt i maven og længsel efter ris og nudler.  Hvordan så mødes med danskere om rugbrødet? Au pairer tager høfligt rugbrød, som det sig hører og bør for en ansat i huset med familiær stilling. Au pairer kompenserer i weekenderne og spiser tofu og ris i mængder, som danske børnefamilier ikke er vant til.

Et formål med at være au pair, er at lære en ny kultur og dens sprog at kende.  Brød- og madlavningskultur byder sig universelt til som en del af kulturel udveksling. Rugbrød er i højere grad ukendt for asiatiske au pairer end au pairer fra de baltiske lande, Rusland og Ukraine. En anden brødtype som hvidt sandwichbrød er kendt i hele verden. Det er dog samtidig en brødtype, som er på vej ud i Danmark. En lignende vare er færdiglavede frosne hvidløgsbaguettes, som bruges til fester. De spises med stor fornøjelse af alle.  Au pairer tager del i grillparties i værtsfamilien og tager traditionen med flutes på grillen med ind i deres egne miljøer.

Au pairer fra de baltiske lande, Rusland og Ukraine kender til mørkt brød som er mere syrligt brød end det som produceres i Danmark.  Au pairerne savner ofte deres basisvarer i madlavningen fra deres hjemlande. Som au pairer tilpasser de sig urbane børnefamiliers brødvaner med vægt på et varieret udbud af brød. I fritiden opsøger de forretninger med basisfødevarer så tæt på hjemlandets som muligt. 

Det er et åbent spørgsmål, hvordan au pairer fortsætter med brød- og madlavningskulturen, som au pairerne har oplevet den i Danmark.  Sandsynligvis sker det som ved andre kulturmøder, at au pairer optager en del af vanerne fra den nye kultur. Au pairer tager det til sig, som de kan lide og har mulighed for at praktisere i den kultur og det land, hvor de kommer til at leve deres voksne liv.

1 Kommentar til ““Spis Brød til” gælder også au pairer ”


 1. 1 Ingrid Sinding 1. december 2010 kl. 21:15

  Hej Edith Marie,
  jeg har med interesse læst om
  kombinationen au pair og brød, og ja, for en kvinde fra et land som
  hovedsageligt ernærer sig af ris og pandebagt/stegt brød, er det da
  klart, at vore elskede brødvarianter må være nærmest en start på en ny tilværelse. Jeg spiser selv nærmest udelukkende rugbrød, og jeg ELSKER rugbrød. Med ost, med pølse – lækkert.
  Mange hilsner
  Ingrid

Efterlad en kommentar