Til inspiration i en travl tid

Et ’julet’ eksempel fra en af årets indførte genstande:

Familier fejrer jul på forskellig måde. Hvert år op til jul er der alenlange artikler i aviser og blade med julepynt og reportager med hjemmelavet og købt julepynt. Mange familier har deres egne traditioner, som kræves opretholdt, for at det bliver jul for netop dem.

På fotografierne ses eksempler fra en serie julebøger produceret i perioden 1937-1963. I begyndelsen blev bøgerne lavet til drengen Jørgen af hans stedmor (Butte), men efterhånden blev det til en del af en juletradition i den pågældende familie. Hvert år har sin bog til at bidrage til, at julefreden sænker sig. Med udklip, digte og småtegninger blev der skabt tableauer, i en form for decoupage, som læseren kunne fordybe sig i. Der er nisser, snelandskaber, trolde og juletræer. Men der er også henvisninger til det liv, som familien var en del af. Eksempelvis var Jørgens far skibsentusiast og havde sejlet jorden rundt, så ofte er der et skibstableau i bøgerne.

Bøgerne vidner om en flittig og kreativ kvinde/familie, som havde et syn på julen med fordybelse og ro for øje – ro og tålmod til at producere bøgerne og ideen om at læseren af bogen kunne fordybe sig og finde ro i julens tableauer, i Buttes årlige julebog. Familien fortæller, at de især husker den lune stue med de røde plysmøbler og chatollet, hvor udklip blev gemt og samlet hele året, så julebogen kunne blive lavet.

God jul.

Skrevet af Anne-Mette Marchen Andersen

0 Kommentarer til “Til inspiration i en travl tid ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar