Kærlige hilsner og kys din …

For bare få år siden var breve, det vi i dag knap så flatterende kalder ”snail mail”, den primære kommunikationsform mellem familiemedlemmer der var adskilt. 

Mange spændende og tankevækkende sager kommer igennem hænderne på os dagligt. Lige nu sidder jeg med en samling breve skrevet fra 1927-1931 fra Istanbul, eller ”Stamboul” som Istanbul – blandt andet – blev kaldt i en periode. Brevene er fra en ung kvinde, der var midlertidigt bosat i den nye republik Tyrkiet med sin søster og svoger (der var ingeniør) og deres børn.  En gang om ugen har Johanne Marie Hassel sat sig ned og skrevet om sine oplevelser og tanker med sort blæk på lyseblåt eller lyslilla papir. Alle brevene var til moderen hjemme i Danmark. Brevene omhandler dagliglivet med søsteren og søsterens børn, om det store hus, om basaren, kolonien af skandinaver de omgikkes og meget mere. Det er breve, der viser et kvindeliv for en udlandsdansker i slutningen af 1920’erne. Samtidigt med dagliglivet er kulturmødet tydeligt, og oplevelserne for både børn og voksne var mange. Brevene er på mange måder et kig bag facaden.

Hanne-Mie, som hun underskrev brevene med, anvendte sin ugentlige korrespondance med moderen som en måde at skabe overblik over ugen og som et talerør for oplevelser og følelser. Selv om det er mere end 80 år siden, brevene blev skrevet, og hvis man ser bort fra, at der var et andet kønsrollemønster i spil med en udearbejdende far og en hjemmegående mor med en søster som selskabsdame og babysitter, er der mange velkendte emner, der går igen i brevene. Fra beskrivelser af en nyfødt baby, børnenes fastelavnskostymer, middagsselskaber, underholdning som fx en tur i biografen og mødet med talefilm, til en sejltur (på Bosperus) samt lokal- og verdenspolitiske hændelser, nye kjoler, amning og slankekure. Alt i skøn forvirring. Brevene er et kik ind i en families liv, ligesom Youtube-klippet af juniors første skridt eller de hyppige sms’er er det for familier i dag. Mediet er et andet, men emnerne er bestemt ikke ukendte.

 

Et stemningscitat, i anledning af foråret:

”Roumeli-Hissar 3. Maj 1929

Min Kære Mor!

Ja, tænk nu sidder vi atter herude, paa dette skønne Sted, og tænk jeg synes her er smukkere end tidligere. Vi nyder alle Forandringen, Børnene jubler rundt i Haven med alle Vennerne, og det bedste af det hele er, at vi har faaet den mest straalende Sommer, vi gaar i Sommerkjoler uden Ærmer, næsten intet Undertøj og store Skyggehatte, jo det lyder vel underligt i Dine Ører, men saadan er her, og saa staar alle Træer i det dejligste Flor og ganske lysegrønne Blade, saa Du kan forstaa det er et herligt Syn udover Slugten mellem de to Taarne og saa det blaa Bosperus;… ”

0 Kommentarer til “Kærlige hilsner og kys din … ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar