Jul i Klunkelejligheden

Juletræet pyntesJulen er en festlig tid. Det markeres også i Klunkelejligheden. Hvert år i november stilles et juletræ frem i lejligheden, en rødgran ca. 2 m høj. Træet bliver sat i en krukke med vand, beskyttet i en juletræsstol med krydslagt fodstykke. Den er en kopi af en juletræsstol fra klunkehjemmets tid.
Træet, der altid står i spisestuen, pyntes med julepynt fra lejligheden, suppleret med julepynt fra magasinerne i Brede. Allerede 1. søndag i advent kan publikum nyde nogle spændende omvisninger, (se åbningstiderne i folderen om klunkehjemmet og www.natmus.dk).
Den helt unikke pynt fra lejlighedens tid, består af glasfrugter i form af æbler og pære og et par kugler med en stang, smukt omkranset med kruset metalspiraltråde. Disse sarte ting hænger gerne øverst på træet. Så er der den lille hvide mølle, bygget op af ståltråd og vat, også med kruset metalspiraltråde på møllens vinger og korpus. Derudover findes der enkelte lyseholdere der er dekorerede med et lille musikinstrument på ydersiden. Af julepynt der hænger på træet fra lejlighedens tid kan ligeledes nævnes seks istapper i papmache, malet med guldbronze, den kinesisk papirlygte i rødt og hvidt, to mindre kar, formet i træ og syv pænt store dannebrog papirflag, flagene er limet på en tynd træpind.
Juletræer skulle ved århundrede skiftet pyntes meget overdådigst. Derfor er det originale julepynt fra Klunkelejligheden suppleret med andet julepynt fra magasinerne i Brede, det gælder blandt andet julestjernen i toppen i glinsende sølvpapir, et lommeur og en gris i pap, de almindelige glaskugler, et lille hus med snedækket tag og så nogle sjove nisser og julemænd i vat med glanspapirhoveder. De små elektriske pærer illuderer hyggen omkring et tændt træ med hvide og røde glatte stearinlys i forgrunden. Stearinlysene sidder i holder med stang med blykugle i stangens nederste ende.
Naturens grankogler og kræmmerhuse i papir hører også med til et pyntet juletræ fra århundred skiftet.
Således også her i klunkehjemmet. Julepynt
De besøgende i Klunkelejligheden møder også julen andre steder i hjemmet. I herreværelset står en bakke med sherry i en karaffel samt to glas og en lille skål med mundgodt (som naturligvis ikke kan spises). Her er spillekort med jetoner til familiens underholdning i juledagene. I dagligstuen ligger jule- og nytårshilsenerne på bordet.
Førhen blev der sendt mange flere nytårsønsker end julehilsener.
I køkkenet skal man forestille sig, at der gøres klar til bagning af julens kager. Derfor er en vægt et stort fad med træske og et spækbræt med paletkniv stillet frem på køkkenbordet samt et dl. målebæger i mørklilla emalje fra Frederiksværk emaljefabrik. Endelig også en kaffekop til den trætte kokkepige.
Julepynten tages ned en af de første dage i det nye år
Det er overraskende, at der ikke findes et juletræstæppe bevaret i Klunkelejligheden.

1 Kommentar til “Jul i Klunkelejligheden ”


  1. 1 Harwinder 21. december 2015 kl. 00:19

    Hey ..Hmmm . dette billede ser jeg som et ve6ldigt godt snyynom for begrebet og tanken jul i mit sind Heldigvis er min egen familie fuldste6ndig enige om at julegaver er YT og vi ikke gider det ;o)Godt nyte5r

Efterlad en kommentar