Engang uundværlig, i dag glemt!

Engang uundværlig, i dag glemt!

I introduktionsrummet til udstillingen Danmarkshistorier 1660-2000 udstiller Danmarks Nyere Tid nogle af de seneste nyerhvervelser til samlingerne.

To nye ting vises nu i en montre med overskriften ”Engang uundværlig, i dag glemt!” Det er en vifte og et hovedvandsæg, som har tilhørt frk. Beate Albertine Kofoed (1755-1843), gift Sporon. Den unge kvinde havde antageligt viften med til maskeballet på Christiansborg Slot i januar 1772, hvor Dronning Caroline Mathilde, grev Struense og grev Brandt blev arresteret senere på natten.

For en ung pige i 1700 og 1800-tallet var en vifte uundværlig i selskabslivet. Viften skabte lidt luft i en parfumetung dansesal eller en beklumret stue. Den kunne også bruges til at sende tegn til de unge mænd med. Hånden på hjertet og viften op mod øjnene betød: Jeg elsker dig!

Et hovedvandsæg indeholdt velduftende parfume, som kunne overdøve andre personers kropslugt. Den kunne også rumme kamfer, der kunne give frisk luft i næsen ved forkølelser. At besvime yndefuldt med desmerdåsen for næsen var anset for yderst kvindeligt, og gav de unge mænd lejlighed til galant hjælpsomhed overfor den unge kvinde.

Viften og hovedvandsæg bliver udstillet fra den 29. april 2015 til begyndelsen af juni 2015.

0 Kommentarer til “Engang uundværlig, i dag glemt! ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar