Nattens Gerninger

Nattens-gerninger_WEB

Natten og nattemørket har altid været forbundet med ondskab, død og sex. Det gamle Testamente indledes ligefrem med fortællingen om, hvordan mørke blev adskilt fra lys, og nat fra dag, og den opdeling har på afgørende punkter præget menneskers tankegang.

Men natten og dens livsverden er blevet den glemte halvdel af den menneskelige erfaring – på trods af, at man helt frem til udbredelsen af elektrisk belysning tilbragte adskillige af de vågne timer i hel- eller halvmørke.

Bogen Nattens Gerninger er netop udkommet. Over 16 kapitler beretter en skare af forfattere om nattens tid mellem skumring og daggry og om, hvordan natten åbnede sig for et tætpakket mylder af liv, frigjort fra Statens, Samfundets og Kirkens opsyn.

To af Nationalmuseets medarbejdere har bidraget til denne pragtudgivelse fra GADs forlag.

Udviklingskonsulent, mag.art. Charlotte S. H. Jensen skriver om nattens overnaturlige væsener, troldtøj og de underjordiske, som forstyrrede søvnen hos så mange af datidens mennesker.

Søvnen selv er emnet for seniorforsker, ph.d. og dr.phil. Mikkel Venborg Pedersen her på Nyere Tid og Verdens Kulturer. Han skriver om nattesøvnen eller manglen på samme i de fyldte stuer og lader, vugger, sengesteder og skuffer, i halm, på madrasser og under dyner. Han udgav i 2009 bogen I søvnens Favn om emnet på Museum Tusculanums Forlag.

Til efteråret arrangerer Folkeuniversitetet i Aarhus, Odense og København en forelæsningsrække med forfatterne til Nattens Gerninger.

0 Kommentarer til “Nattens Gerninger ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar